Описание
Dagelijkse registratie van medicatie effecten voor Parkinsonpatiënten
Een optimale persoonlijke afstelling van medicijngebruik voor elke Parkinsonpatiënt, dat kan met DigiDOPA. Deze app registreert medicatiemomenten en de respons daarop, zodat patiënt en arts samen de hoeveelheid medicijnen en de innamemomenten kunnen aanpassen, resulterend in een optimale verbetering van de Parkinsonklachten.
REGISTRATIE
Met de app registeren patiënten eenvoudig en snel wanneer de medicatie wordt ingenomen. Indien gewenst wordt een herinnering gegeven zodat de medicatiemomenten betrouwbaarder en nauwkeuriger worden vastgelegd. Op gezette tijden wordt de medicijn respons gemeten. De gebruiker legt vast welke Parkinsonklachten aanwezig zijn door middel van drie opties: goed ingesteld (‘on’-fase), slecht ingesteld (‘off’-fase) of teveel aan spontane bewegingen (dyskinesieën).
ANALYSE
De meetgegevens worden verwerkt en op een overzichtelijke manier visueel gemaakt met grafieken. Het biedt de patiënt en behandelend arts de mogelijkheid om de medicatie nauwkeurig af te stemmen op het juiste moment van de dag en het beloop van de ziekte te volgen.
ACHTERGROND
Bij Parkinsonpatiënten is er een dopamine tekort in de hersenen. Het dopaminerge systeem is onder andere belangrijk bij het initiëren van motoriek. Door middel van het medicijn levodopa wordt dit tekort aangevuld. De inname van levodopa leidt tot verbetering van de motoriek (men spreekt van de ‘on’-fase). Wanneer de medicijnen beginnen uit te werken en een tekort aan dopamine ontstaat, verslechtert de motoriek (men spreekt van de ‘off’-fase). Daarnaast kunnen er verder in het ziektebeloop spontane fluctuaties in de respons op de medicijnen optreden (dyskinesieën oftewel overtollige/rusteloze bewegingen).
De juiste dosering en verdeling van de medicijnen over de dag bepalen of de patiënt goed is ingesteld. Doorgaans vindt dit plaats op basis van het verhaal (bij vaak oudere patiënten en een patiëntenpopulatie met beperkt geheugen) en de bevindingen tijdens het polibezoek (10-15 minuten). Belangrijke medicatie beslissingen worden dus gemaakt op basis van slechts een momentopname in combinatie met beperkte of soms onbetrouwbare informatie.
Bij patiënten waarbij de medicatie niet goed is ingesteld, wordt soms gevraagd een dagboek bij te houden waarbij de minder beweeglijke momenten (stijfheid, off-momenten), de goede momenten (on-momenten) en de overbeweeglijke momenten op papier worden gescoord. In sommige gevallen worden patiënten hiervoor zelfs kortdurend opgenomen in het ziekenhuis. Het bijhouden van een dagboek is echter erg arbeidsintensief en tijdrovend. Door middel van een app met waarschuwingssignaal voor een korte en eenvoudige registratie kunnen meetmomenten betrouwbaarder en nauwkeuriger worden vastgelegd. Een grafische analyse laat zien op welke momenten de medicatie het beste kan worden aangepast en uiteindelijk hoe het ziektebeloop over een langere periode is. De patiënt kan gezamenlijk met zijn/haar behandelend arts een keuze maken in het optimaal instellen van de medicatie.
MEDISCHE DISCLAIMERIndien u medicijnen gebruikt of onder medische behandeling bent, dient u aanpassingen aan medicatie vooraf met uw arts of specialist te overleggen.
Alle informatie die via deze wordt aangeboden is niet bedoeld als vervanging van het advies van uw eigen arts of specialist. De informatie is niet bedoeld voor (zelf)diagnose van gezondheidsproblemen of het voorschrijven van medicatie.